DIGITRANS предоставя субсидии от 2000 евро за дигитализация на малки фирми (1)
|

DIGITRANS предоставя субсидии от 2000 евро за дигитализация на малки фирми

DIGITRANS стартира нова инициатива, предлагаща субсидии по 2000 евро за дигитализация на микро-, малки и средни предприятия. Програмата е предназначена да подпомогне до 200 фирми в България, предоставяйки също така безвъзмездна експертна подкрепа на обща стойност до 15 000 евро. Крайният срок за кандидатстване е 15 юли 2024 г.

Управление и финансиране на програмата

Програмата DIGITRANS се управлява от Световната банка и е финансирана от Европейската комисия. В България тя се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и с експертната подкрепа на launchlabs Sofia.

Критерии за участие

За да се включат в програмата, фирмите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са регистрирани в България преди поне 12 месеца.
  • Да имат ниско ниво на дигитализация на работните процеси.
  • Да наемат между 5 и 35 служители на пълно работно време (включително собственици и управители).

Няма ограничения по отношение на сектора на дейност, но Световната банка предпочита разнообразие от предприятия, като търси фирми, които създават добавена стойност.

Процедура за кандидатстване

Кандидатите трябва да попълнят онлайн формуляр на сайта на програмата. Формулярът изисква предоставяне на основна информация за компанията и използваните дигитални инструменти. Не са необходими специални справки от НАП или счетоводни удостоверения.

Одобрение ще получат фирми, които нямат или имат не повече от един ключов дигитализиран процес на високо ниво. Ключовите процеси включват управление на маркетинг и комуникации, управление на клиенти и управление на парични потоци. Управление на процеси чрез ексел се смята за ниско ниво на дигитализация.

Форми на подкрепа

Програмата предлага три форми на подкрепа: информационна, финансова и цялостна.

  1. Информационна подкрепа: Консултантите ще проведат дистанционни разговори с представител на компанията преди началото и в края на проекта, за да оценят нивото на дигитализация и да предложат конкретни насоки.
  2. Финансова помощ: Фирмите ще получат субсидия от 2000 евро за дигитализация, която може да бъде използвана за покупка на лицензи или софтуер. Ако фирмата не е наясно как да използва средствата, тя може да се консултира с експертите на launchlabs Sofia.
  3. Цялостна подкрепа: Включва посещение на място и изготвяне на план за дигитална трансформация с конкретни стъпки и график за изпълнение. Освен това, одобрените дружества ще имат възможност да участват в обучителни сесии, фокусирани върху практическите приложения на дигиталните технологии.

Заключение

Програмата DIGITRANS предоставя предоставя възможност за микро-, малки и средни фирми в България да повишат нивото на дигитализация на своите дейности. Това не само ще подобри ефективността им, но и ще ги направи по-конкурентоспособни на пазара. Не пропускайте крайния срок за кандидатстване – 15 юли 2024 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *